Üzümcü , Medikal alanındaki yarım asırlık tecrübesi ve dinamik çalışanlarıyla 100'den fazla ülkede birçok projede yer aldı .

MENÜ

2 Yıl Önce

Ameliyathanede ideal bir aydınlatma yaratmak göründüğü kadar kolay olmayabilir. Cerrahın operasyon bölgesini düzgün ve temiz bir şekilde görebilmesi ameliyatın başarısını etkileyen faktörlerden biridir. Bu şekilde ideal bir aydınlatma sağlayabilmek için ameliyat lambalarında olması gereken bazı ortak özellikler var. Gelin bu özelliklere birlikte bakalım...

Yüksek Aydınlatma Seviyesi

Doku ve organlar yüksek seviyede ışık emen yüzeylerdir. Bu nedenle ideal bir ameliyat lambasının yüksek aydınlatma gücüne sahip olması önemlidir. Tercih edilecek lamba en düşük 120.000 lux en fazla 160.000 lux aydınlatma gücünde olmalıdır. 160.000 lux seviyesinin üzerindeki ışık şiddeti parlama yapabileceğinden bu lux seviyesi sınır olarak belirlenmiş durumdadır.

Ayarlanabilir Fokus Çapı

Ameliyat sırasında kullanılan ışık çapının büyük olması cerrahi alanın net olarak görülmesini zorlaştırabilir. Tam tersi küçük ışık çapı da cerrahi alet ve tepsileri de içeren yakın çevreyi görmeyi engelleyeceğinden tercih edilmemektedir. Bu nedenle tercih edilecek lamba başlığının fokus çapının istenilen seviyede ayarlanabilmesi gerekir.

Isı Kontrolü

Lambadan yayılan ısı miktarının yüksek olması cerrahi bölgede doku koruluğuna sebep olabilir. Aynı zamanda lamba altında çalışan cerrah ve ekibi için konforsuz bir ortam oluşturur. Özetle, lambadan yayılan ısı miktarının mümkün olduğunca düşük olması tercih edilmelidir. İdeal bir lamba başlığı cerrahi bölgede 0.5° den fazla ısı artışına sebep olmamalıdır. 

Renk Isısı

Ameliyathane için en uygun aydınlatma gün ışığına en yakın aydınlatmadır. Eğer bir lambanın renk ısısı 3.500 Kelvin’den az ise objeler pembe, kırmızı tonlarında görünür. Renk ısısı 5.500 Kelvin’in üzerinde ise objeler mavimsi bir tonda görünecektir. Bu nedenle düzgün bir aydınlatma için renk ısısının 3500-5000 Kelvin değerleri arasında operasyon türüne ve ihtiyaca göre ayarlanabilir olmalıdır.

Üzümcü tüm bu özelliklere uygun farklı model ve fiyat seçenekleri ile dünyanın farklı coğrafyalarındaki ameliyathaneler için çözümler sunuyor. Detaylı bilgi için

 

Ameliyathanelerde Aydınlatma Hakkında Bilmeniz Gerekenler