Üzümcü , Medikal alanındaki yarım asırlık tecrübesi ve dinamik çalışanlarıyla 100'den fazla ülkede birçok projede yer aldı .

MENÜ

2 Yıl Önce

Günümüzün cerrahi tekniklerinin çoğu oldukça yeni gelişmeler olsa da, insanlar uzun zamandır çeşitli hastalıkların tedavisi için cerrahi müdahalelerde bulunuyorlar. Farklı tarihi kaynaklardan ve kayıtlardan görüldüğü üzere, cerrahinin dünya üzerinde uzun bir geçmişi vardır. Bununla birlikte, ilk insanlar, belirli hastalıkları tedavi etme amacından ziyade, vücudun içinde ne olduğunu görmek için bu müdahaleleri yaptılar. Bugünkü modern cerrahi ise başlı başına bir tıp bilimi harikasıdır. Şimdi bu bilimi, yakın zamana kadar mümkün olduğunu bile bilmediğimiz organ nakli, plastik cerrahi, yapay organ kullanımı gibi çok hassas müdahaleler yapmak için kullanıyoruz. 

Hastaları tedavi etmek için cerrahi müdahalelerin yapıldığı yerler ameliyathanelerdir. Güçlü hemşire ve teknisyen kadrosu, cerrahların rehberliğinde ameliyat masası, ameliyat lambası, anestezi makinesi, cerrahi aspiratör, elektrokoter, cerrahi el aletleri ve bölüme özel birçok farklı cihaz kullanarak bu alanda cerrahi müdahaleler yapmaktadır. Ameliyatın kendisi inanılmaz derecede heyecan verici görünse de, cerrahlar ve ameliyathaneler hakkında muhtemelen bilmediğiniz birçok şaşırtıcı ve eğlenceli şey var.

Gerçek 1: Ameliyathaneler Gürültülü Olma Eğilimindedir

Televizyonda doktor programları izlediğinizde, ameliyat sahneleri her zaman yoğundur. Doktorlar hastaları üzerinde titizlikle çalışırlar, arkadan hastanın hayati fonksiyonlarının normal olduğunu gösteren bip sesleri gelir, ara sıra cerrahın başka bir alet istediği duyulur ama bunlar dışında sessizlikle doludur. Bu sahneler dramatik televizyon programları için harikadır, ancak gerçekte olanlara pek benzemezler.  Ameliyathaneler genellikle oldukça gürültülüdür ve cerrahların saçlarını saldığı, ekipleriyle şakalar yaptığı ve hatta heavy metal müzik çaldığı bilinmektedir. Biraz şaşırtıcı olabilir ama gerçek bu.

Gerçek 2: Cerrahlar Aletleri Arkalarında Bırakmak Konusunda Paranoyaktırlar

Tıpta bir kariyer planlıyorsanız, elbette bir Malpraktis davasıyla muhatap olmak istemezsiniz. Cerrahlar da istemez. Ameliyattan sonra hastanın vücudunda gazlı bez, makas veya diğer sünger parçalarının geride kaldığı pek çok habere denk gelmişsinizdir. Eğer bir ameliyathanede görevliyseniz, birlikte çalıştığınız cerrah sizden her şeyi tekrar tekrar saymanızı istediğinde şaşırmayın.

Gerçek 3: Anatomi Dersinden İnsan Vücudu Hakkında Öğrendiğiniz Her Şeyi Unutun

Bir anatomi kitabına baktığınızda, resimler kesik ve kuru görünür. Aslında, insan vücudunun içi, kitaplarda gördüklerinize kıyasla oldukça düzgün görünür. Sorun şu ki, anatomi kitapları iyi olsa da, resimler tam olarak gerçeği yansıtamazlar. İnsan vücudunun içi, düşündüğünüzden çok daha karmaşıktır. Damarlar ve atardamarlar, bulundukları yere göre değişiklik gösterme eğilimindedir ve hepimizin dışta farklılıklarımız olduğu gibi, hepimizin içinde de bazı küçük farklılıklar vardır. İnsan anatomisi size bilmeniz gereken temel bilgileri öğretecektir, ancak gerçek deneyim gibisi yoktur.

Gerçek 4: Hastanın Dikişleri Hayati Derecede Önemlidir

Bir cerrahı işinin başında gözlemlediğinizde, hastalarının iç organları üzerinde önemli miktarda zaman harcadığını fark edebilirsiniz. Ancak aynı zamanda ameliyattan sonra hastanın dış ameliyat yarasını dikmek için de neredeyse aynı zamanı harcadığını da görürsünüz. Bunun nedeni, hastalar ve aile üyelerinin bir ameliyatın başarısını (en azından kısmen) dikişin dışarıdan nasıl göründüğüne göre değerlendirme eğiliminde olmalarıdır. Elbette cerrah her şeyin doğru yapıldığından emin olmak ister, ancak aynı zamanda hastalarında kalıcı olabilecek yara izlerinin de minimum olmasını ister. Ameliyat söz konusu olduğunda, yaraların muntazam görünmesi gerçekten önemlidir!

Gerçek 5: Çoğu Cerrah, Anestezi Altındaki İnsanlarla Çalıştıkları İçin Minnettardır

Doktorlar için "daha kolay(!)" branşların pediatri bölümündeki çocuk doktoru olmak veya yerel bir klinikte küçük kesiklere, çürüklere ve soğuk algınlığına yardım etmek olacağını düşünebilirsiniz. Ancak birkaç cerrahla konuşmaya başladığınızda durumun hiç de öyle olmadığını anlayacaksınız. Cerrahlar genellikle yaptıkları işi severler. Çünkü birçoğu durmadan şikayet eden, söylenen, ağlayan, inleyen hastalar yerine anestezi altında sakince yatan hastalarla çalışmayı tercih ederler. 

Ameliyathaneler Hakkında Bilmeniz Gerekenler